De Hilversumse ondernemers Jannemieke en Kees Verhoeff zijn in 2010 begonnen met het organiseren van dagbesteding voor jongeren met een verstandelijke beperking. Deze dagbesteding vindt overdag plaats in hun restaurant Ketel huis aan de werf. Iedere week komen er gemiddeld 15 jongeren werken en leren. Ketel huis aan de werf staat voor maatschappelijk verantwoord ondernemen door mensen met een verstandelijke beperking een werkplek (dagbesteding) te bieden. De stichting Zorg met Smaeck heeft tot doel een bijdrage te leveren aan het realiseren van vormen van dagbesteding voor mensen met een beperking binnen het restaurant. De jongeren werken onder professionele begeleiding in de keuken en in de bediening. Vanuit het Persoonsgebonden Budget (PGB) van de jongeren wordt deze begeleiding gefinancierd. De werkzaamheden bestaan o.a. uit: • Het vervullen van de rol van gastheer/gastvrouw in de bediening. • In de keuken wordt er geholpen bij het voorbereiden van de lunches zoals snijwerk. • Dit alles in combinatie met taken achter de schermen zoals bestek poleren, terras klaarzetten, tafels en stoelen schoonmaken, strijken enz.
Voor het jaar 2024
Binnen het restaurant is de maandag de lesdag. De jongeren wordt een leertraject aangebonden door de chef-kok. Er wordt met elkaar gekookt en de leerlingen werken aan de theorie en de praktijk op het gebied van gastheerschap/gastvrouw. Aan de etiquette wordt veel aandacht besteed. Ook leren de jongeren alles over sociale hygiëne, snijtechnieken en het opdoen van productkennis. Het doel is uiteindelijk om een certificaat te krijgen van de chef-kok.
Er worden regelmatig werkbezoeken gebracht aan bijvoorbeeld een groothandel of de biologische tuinderij Jagtlust te ’s Gravenland. Bij deze bezoeken kunnen de jongeren in levenden lijve producten vasthouden, onderzoeken en bijvoorbeeld ruiken. Deze beleving is belangrijk om de producten te leren kennen die later gebruikt worden in de keuken. Hiermee draagt deze dagbesteding bij aan de ontwikkeling van zelfredzaamheid van de jongeren. De doelgroep staat op deze manier midden in de maatschappij waardoor zij hun sociale en professionele vaardigheden optimaal kunnen ontwikkelen.
Een bijzonder aspect van de nieuwe locatie is de mogelijkheid een aparte werkruimte te creëren middels een nieuw te bouwen kas. Deze sluit aan op de filosofie van het restaurant om te werken met zoveel mogelijk eigen natuurlijke producten. In de kas kunnen eigen kruiden en groenten worden verbouwd door de jongeren van de dagbesteding. Bovenal biedt het een eigen werkplek met een keuken die specifiek op hun capaciteiten en de benodigde veiligheidsaspecten is ingericht. Hiermee worden ambities ingevuld die in het centrum van Hilversum niet waren te realiseren.
Stichting Zorg met Smaeck is op 31 mei 2013 opgericht om de dagbesteding bij het voormalige restaurant Puur Smaeck en op de nieuwe locatie, restaurant het Ketelhuis, te ondersteunen.
Voorzitter
Secretaris
Penningmeester
Lid